امروز يك شنبه  ۱۵ تير ۱۴۰۴

۱۳۹۸/۰۷/۰۲- ۱۷:۱۹ - مشاهده: ۵۲۴

افزایش توسعه انسانی در ایران طی 10 سال گذشته

   ایرنا:  به گزارش روز سه شنبه گروه علمی ایرنا از معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت، مطالعه بار بیماری‌ها، جامع ترین و دقیق ترین مطالعه اپیدمیولوژیک جهانی است که سالانه توسط انستیتوی سنجش و ارزیابی سلامت دانشگاه واشنگتن در سیاتل آمریکا و با مشارکت چندین هزار محقق از کشورهای مختلف دنیا انجام می‌شود.
این مطالعه، روند مرگ و میر ناشی از 359 بیماری و صدمات و 84 عامل خطر سلامت در 195 کشور و منطقه جهان را با استفاده از روش های دقیق و قابل مقایسه، در سطوح ملی، منطقه ای و جهانی توصیف می‌کند و به بررسی میزان پیشرفت کشورها در اهداف شاخص های توسعه پایدار 2030 می‌پردازد.
مطالعه مهم جهانی بار بیماری‌ها در سال 2017،با مشارکت 3 هزار و 676 محقق از 146 کشور از جمله 200 محقق از ایران انجام و نتایج آن نوامبر 2018، در مجله معتبر بین المللی لنست منتشر شده است.

هشتاد و دو میلیون ایرانی چه قدر به زندگی امیدوارتر شده اند
دکتر «رضا ملک زاده» از نویسندگان همکار مطالعه جهانی بار بیماری‌ها، با اشاره به این که برای نخستین بار در این مطالعه نرخ جمعیت در 195 کشور مورد بررسی را اعلام کرده است، گفت: ایران با جمعیت 82.2 میلیون نفر، دارای سرانه درآمد ناخالص ملی 17.5 هزار دلار ، نرخ باروری 1.7 و متوسط سالهای تحصیل 7.8 سال است.
معاون تحقیقات وزیر بهداشت، سن امید به زندگی در ایران در سال 96 را برای زنان 79.4 و برای مردان 75.5 سال اعلام کرد و گفت: این درحالیست که سن امید به زندگی مورد انتظار و پیش بینی شده برای زنان ایران درسال گذشته، 77 و مردان 70 سال بود که این نشان از پیشرفت سریعتر ایران در دستیابی به شاخص جهانی افزایش سن امید به زندگی بویژه در بین زنان دارد.
به گفته وی، سن امید به زندگی زنان ایرانی در سال 96 ، در مقایسه با 27 سال پیش از آن (سال 69)، بیش از 9 سال و در مردان 10 سال افزایش یافته است

**کاهش مرگ و میر کودکان ایرانی، فراتر از انتظار
این استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران، با اشاره به روند مرگ و میر کودکان ایرانی (یک مرگ به ازای 1000 تولد) ، شمار مرگ کودکان زیر 5 سال کشور را در حال حاضر، 14 مورد در هر یکهزار تولد اعلام کرد و گفت: 27 سال پیش، شاهد مرگ بیش از 64 کودک زیر 5 سال به ازای یکهزار تولد بودیم.
دکتر ملک زاده خاطرنشان کرد: روند مرگ کودکان زیر یک سال ایرانی نیز نشان می دهد درحالی که در سال 69 ، مرگ 50 کودک زیر یک سال به ازای 1000 تولد گزارش شده ، در سال 2017 این رقم به 12 مرگ رسیده است
وی یادآور شد: مرگ و میر کودکان زیر یک سال و زیر 5 سال ایرانی در سال 69 بیش از عدد مورد انتظار بوده است اما در سال گذشته ، مرگ و میر کودکان ، حتی کمتر از عدد پیش بینی شده بوده و در این باره ایران به پیشرفتهای بسیار خوبی دست یافته است.

**چه تعداد ایرانی سال گذشته فوت کردند
رییس پژوهشکده بیماری‌های گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران، شمار مرگ و میر هر دو جنس در جهان طی سال 2017 را 56 میلیون (30.5 میلیون مرد و 25.5 میلیون زن) برشمرد و با اشاره به سهم 2.9 میلیون نفری خاورمیانه از این تعداد مرگ در سال 2017 ( 1.7 میلیون مرد و 1.2 میلیون زن) ، افزود: در سال گذشته، 380 هزار مرگ برای ایران شامل 220 هزار مرد و 160 هزار زن ثبت شده است.
دکتر ملک زاده با تاکید بر افزایش طبیعی شمار سالانه مرگ ها در کشور، درباره روند مرگ و میر استاندارد شده سنی در ایران طی سالهای 69 تا 94 گفت: آنچه در بررسی روند مرگ های یک کشور مهم تلقی می‌شود «شاخص مرگ و میر استاندارد شده سنی» (یک مرگ به ازای هر 100 هزار نفر) است که بررسی سالهای یاد شده نشان می دهد میزان مرگ و میر استاندارد شده سنی در ایران بسیار کاهش یافته و این کاهش در کل جهان و خاورمیانه نیز رخ داده است.

**مهمترین علل مرگ در ایران؛ سرعت سرسام آور چند بیماری کشنده و ناتوان کننده
مجری بزرگترین مطالعه کوهورت خاورمیانه و شمال آفریقا در ایران، در ادامه، فهرستی از علل مهم مرگ و میر در ایران طی 10 سال گذشته و روند تغییرات (افزایش یا کاهش) هر یک از این علل ارائه کرد و گفت: بیماری‌های قلبی عروقی با 27 درصد افزایش ، سکته مغزی با 19 درصد افزایش ، آلزایمر با 103 درصد افزایش، صدمات جاده ای با 31 درصد کاهش، بیماری‌های قلبی ناشی از فشار خون بالا با 55 درصد افزایش، دیابت با 76 درصد افزایش، بیماری‌های مزمن انسدادی ریوی با 40 درصد افزایش، بیماری‌های مزمن کلیوی با 56 درصد افزایش، اختلالات نوزادی با 60 درصد کاهش، بیماری‌های عفونی دستگاه تنفسی با 0.6 درصد افزایش، نواقص مادرزادی با 54 درصد کاهش مهمترین علل مرگ در ایران را تشکیل می دهند.

10 علت مرگ های زودرس در ایران بر اساس تازه ترین نتایج جهانی
علت مرگ های زودرس در ایران بر اساس تازه ترین نتایج جهانی اما مرگ های زودرس که بنا بر آمار رسمی معاون تحقیقات وزیر بهداشت، سبب شده نیمی از ایرانیان ، 70 سالگی را نبینند! ، یکی از جدی ترین نگرانی‌های نظام سلامت ایران است که سرعت افزایش یا کاهش علل آنها، در مطالعه جهانی بار بیماری‌های 2017 به طور دقیق اندازه گیری و فهرستی کامل از علل آنها ارائه شده است.
به گفته محقق ایرانی همکار این مطالعه، بیماری‌های قلبی عروقی با 13 درصد افزایش، صدمات جاده ای با 38 درصد کاهش، اختلالات نوزادی با 60 درصد کاهش، سکته مغزی با بیش از 8 درصد افزایش، نواقص مادرزادی با 55 درصد کاهش، دیابت با 63 درصد افزایش، بیماری‌های عفونی دستگاه تنفسی با 38 درصد کاهش، بیماری‌های قلبی ناشی از فشار خون بالا با 38 درصد افزایش ، صدمه به خود با 12 درصد کاهش ، آلزایمر با 73 درصد افزایش و سرطان خون با 6 درصد کاهش ، 10 علت مهم مرگهای زودرس در ایران هستند.

**پیام داده‌های جهانی به نظام سلامت ایران در سرعت برخی بیماریها
دکتر ملک زاده با اشاراتی که در خصوص علل مهم مرگ و میر کلی ایرانیان و علل مرگ های زودرس در کشور و میزان افزایش یا کاهش سرعت هر بیماری رفت،ذکر چند نکته را در این زمینه ضروری دانست و گفت: علی رغم افزایش سرعت قابل توجه درکاهش مرگها بر اثر عواملی همچون بیماری‌های قابل انتقال مادر به کودک، مرگ های نوزادی، سوءتغذیه و ... در ایران، اما نیازمند سرعت بیشتری در کاهش مرگهای ناشی از بیماری‌های غیرواگیر هستیم که از سال 79 تا 93، کاهش سرعت کمی داشته اند و تنها طی سه سال گذشته، اندکی از سرعت مجموع بیماری‌های غیرواگیر کاسته شده است

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما