روابط سیاسی جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ایرلند
مروری بر تاریخ معاصر در ایران و ایرلند نشان می دهد که هر دو کشور، طی یکصد سال گذشته با استعمار و سلطه و نفوذ خارجی مبارزه کرده و حضور مردم در تعیین سرنوشت کشورشان بسیار تعیین کننده بوده است. ایران و ایرلند در تاریخ معاصر خود با جنگ تحمیلی و مداخلات نظامی خارجی و همچنین محاصره و تحریم و قحطی ناشی از اشغال خارجی مواجه بوده اند. هر دو ملت با پرداخت بهای سنگین جان خود، از طریق قیام و نهضت مردمی استقلال خود را بدست آورده اند و در نتیجه تاریخ و تحولات یکصد سال گذشته آنها به هویت ملی مردم شکل داده است.
روابط دیپلماتیک ایران و ایرلند در بهمن ماه سال ۱۳۵۴ (۱۹۷۶ میلادی) براساس اعلامیه منتشره توسط نمایندگیهای دو کشور در نیویورک برقرار و در پی آن سفیر ایران در هلند به عنوان سفیراکرادیته در ایرلند منصوب گردید. دولت ایرلند نیز به نوبه خود درسال ۱۳۵۵ با اعزام کاردار به تهران، نمایندگی خود را افتتاح کرد. متعاقب آن دولت جمهوری اسلامی ایران درسال ۱۳۶۲ اقدام به تأسیس سفارت در دوبلین نمود. در سال ۱۳۷۰ یادداشت تفاهمیبین وزرای خارجه دو کشور در تهران امضاء شد تا زمینه گسترش بیشتر روابط فراهم گردد.
به موازات پیشرفت روابط سیاسی، کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور نیز در شهرهای دوبلین و تهران در سطح وزرای خارجه برگزار شده است. آخرین نشست کمیسیون مشترک در آذرماه ۱۳۸۱ در دوبلین برگزار گردید. در سال ۱۳۹۲و متعاقب برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در ایران و تشکیل دولت یازدهم، آقای پت برین، رئیس کمیسیون سیاست خارجی و تجارت پارلمان ایرلند در راس یک هیأت شش نفره از اعضای کمیسیون مذکور از تاریخ 19 لغایت 24 دی ماه ۱۳۹۲ از جمهوری اسلامی ایران بازدید نمود. این هیات در جریان سفر خود - که پس از یک وقفه حدودا ده ساله انجام شد - با مقامات مختلف کشورمان ملاقات نمود.
مهمترین دیدارهای رسمی مقامات دو کشور:
چهارمین دور مشورت های سیاسی ایران و ایرلند
چهارمین دور مشورتهای سیاسی بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ایرلند، در تاریخ 22 خرداد 1403 در دوبلین برگزار شد. این نشست با حضور مجید نیلی، دستیار وزیر و مدیرکل غرب اروپا وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و سونیا هایلند، مدیر سیاسی وزارت امور خارجه ایرلند برگزار شد. در این نشست، آخرین تحولات روابط دوجانبه مورد بررسی قرار گرفت. همچنین مباحث بینالمللی و منطقهای مورد علاقه مشترک، از جمله تحولات در غزه، مورد بحث قرار گرفت. در جریان این سفر، دستیار وزیر امور خارجه کشورمان همچنین با شان اوفارل، رییس پارلمان ایرلند ملاقات کرد.
سومین دور مشورتهای سیاسی ایران و ایرلند
پیمان سعادت، دستیار وزیر امورخارجه ایران و مدیرکل اروپای غربی به منظور انجام مشورتهای سیاسی در تاریخ 2 آذرماه 1400 به دوبلین سفر کرد. وی در ملاقات چند ساعته با همتای ایرلندی خود در حوزه مختلفی گفتگو و تبادل نظر انجام داد. طرفین علاوه بر گفتگو در حوزه مسائل مختلف دوجانبه، در خصوص مسائل منطقه ای و بین المللی نیز گفتگو کردند. طرفین با اهمیت و مفید بودن این نوع گفتگوها، تاکید کردند که مشورتهای سیاسی را در آینده نیز ادامه دهند.
شایان ذکر است مشورتهای سیاسی ایران و ایرلند در قالب سند امضا شده بین طرفین در سال 1398 انجام میشود.
سفر وزیر امورخارجه ایران به دوبلین
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایرن در راس هیاتی بلند پایه به منظور تبادیل نظر در خصوص مسائل مختلف در تاریخ 29 اردیبهشت خرداد ماه 1400 به دوبلین سفر یک روزه انجام داده است. در این سفر که به دعوت طرف ایرلندی صورت گرفت ملاقات با رئیس جمهور ایرلند نیز انجام شد. طی یک سال گذشته مشورتهای سیاسی دو کشور ارتقاء چشم گیر داشته است.
سفر وزیر امور خارجه ایرلند به تهران
سایمون کاوونی وزیر امور خارجه و دفاع ایرلند در راس هیات بلند پایه در تاریخ 17 اسفند 1399 به تهران سفر کرد و با ریاست جمهوری و وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران ملاقات کرد. در این نشستها طیفی از مسائل دو جانبه، منطقه ای و بین المللی مورد تبادل نظر قرار گرفت.
سفرهیات عالیرتبه سیاسی ایرلند به تهران
هیات عالی رتبه سیاسی ایرلند به ریاست مدیرکل سیاسی وزارت امور خارجه و تجارت ایرلند و هیات همراه در قالب مشورتهای سیاسی به تهران در تاریخ 29 بهمن 1398 سفر و یادداشت تفاهم دو جانبه در خصوص انجام مشورتهای سیاسی بین طرفین به امضاء رسید.
ملاقات روسای دو مجلس در حاشیه اجلاس بین المجالس
در مهرماه 1398 نیز رئیس مجلس ایران با رئیس سنای ایرلند در حاشیه اجلاس بین مجالس در بلگراد ملاقات و در خصوص همکاری دو جانبه بویژه پارلمانی گفتگو کردند. طرفین در گزارش پایانی گفتگو را مثبت و سازنده ارزیابی کردند.
دیدار روسای جمهور ایران و ایرلند در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل متحد
جناب آقای دکتر حسن روحانی رئیس جمهور کشورمان و آقای مایکل دی هیگینز رئیس جمهور ایرلند در این دیدار درباره روابط دوجانبه و موضوعات مورد علاقه گفتگو و تبادل نظر کردند.
سفر رئیس سنای ایرلند به ایران
در تاریخ دهم مهر ماه 1396، آقای دنیس اودونوان رییس مجلس سنای ایرلند در راس هیاتی از سناتورهای ایرلندی به کشورمان سفر نموده و با ریاست محترم جمهوری و ریاست محترم مجلس شورای اسلامی ملاقات داشتند.
دیدار دکتر لاریجانی با روسای مجالس ایرلند
آقای دکتر لاریجانی ریاست محترم مجلس شورای اسلامی نیز در سفر خرداد ماه ۱۳۹۴به دوبلین با نخست وزیر، روسای مجلس و سنای ایرلند و وزرای خارجه و تجارت، دفاع و کشاورزی و کار و اشتغال ایرلند ملاقات و طرفین در خصوص توسعه مناسبات فی مابین مذاکره نمودند.
سفر آقای تخت روانچی به دوبلین
آقای تخت روانچی معاون اروپا و آمریکای وقت وزارت امورخارجه ایران نیز در 7 بهمن 1393به ایرلند سفر و با مقامات بلند این کشور مذاکره کرد.
سفر رئیس پارلمان ایرلند به تهران
در تحولی مهم در مناسبات میان دو کشور، آقای شان بارت، رئیس پارلمان ایرلند در هفتم مهرماه سال ۹۳ برای انجام دیدار رسمیبه کشورمان سفر نمود. این اولین سفر رئیس پارلمان ایرلند طی ۲۳ سال اخیر بوده است.
همچنین در سفر دیگری آقای برتی آهرن، نخست وزیر سابق ایرلند و هیات تجاری همراه از تاریخ چهاردهم لغایت هجدهم بهمن ماه سال ۱۳۹۳ به جمهوری اسلامی ایران سفر نمودند. در جریان این دیدار، با مقامات مختلف کشورمان دیدار و در رابطه با طیف وسیعی از موضوعات سیاسی و اقتصادی دوجانبه، مذاکرات هسته ای، تحریم ها و موضوعات منطقه ای و بین المللی بحث و تبادل نظر کردند.
از دیگر تحولات روابط سیاسی دو کشور، سفر آقایان بری رابینسون، معاون سیاسی و پت کلی، مدیر کل منطقه ای وزارت امور خارجه و تجارت ایرلند به تهران در تاریخ یازدهم تیرماه سال ۱۳۹۳ میباشد. همچنین در شهریور ماه سال ۹۳ هیات ۵ نفره گروه دوستی پارلمانی مجلس شورای اسلامی در سفر به دوبلین با رئیس مجلس نمایندگان، رئیس سنا، وزیر کشاورزی و دفاع و وزیر مشاور در امور خارجه و تجارت ملاقات نمود. نشست با رئیس و اعضای کمیته روابط خارجی و تجارت پارلمان و نیز جلسه مشترک با اعضای گروه دوستی پارلمانی ایرلند از جمله برنامههای این هیات بود.