تجاری

مقدمه

مقدمه:

ایرلند از دهه ۰۸۹۱ به تدریج مسیر خود را  از یک اقتصاد متکی بر کشاورزی به سمت یک اقتصاد مدرن با محوریت صادرات و با تمرکز بر صنایع فناوری پیشرفته و خدمات تغییر داد. رشد اقتصادی ایرلند از اوایل دهه ۰۸۸۱ به حدی سرعت گرفت که اصطلاح ببرهای سلتیک )همانند ببرهای آسیا( برآن نهاده شد. 

با توجه به صادرات محور بودن اقتصاد ایرلند، دستگاه دیپلماسی ایرلند نیز کاملا ًدر خدمت اقتصاد و تجارت این کشور قرار گرفته است و به همین دلیل در سال۱۱۰۰ وزارت امورخارجه به «وزارت امور خارجه و تجارت» تغییر نام داد . 

اساس روابط خارجی این کشور بر اساس سه شاخص گسترش تجارت، جذب سرمایه خارجی و جذب گردشگر  تعریف شده و این کشور حداکثر تلاش را برای افزایش این سه رکن کلیدی انجام می دهد.

ایرلند در سال ۱۱۱۱ به همراه ۰۰ کشور دیگر اتحادیه اروپایی به حوزه پولی یورو پیوست و از آن پس سیاست های پولی این کشور توسط بانک مرکزی اروپا تعیین می گردد. 

اقتصاد صادرات محور ایرلند به خاطر درهم تنیدگی های اقتصادی زیادی که با امریکا و بریتانیاا داردتوانسته است در مقابل شرایط رکود اقتصادی  حاکم بر اروپا مصون باشد. حجم بالای صادرات ایرلند به امریکا و بریتانیا و میزان بالای تعاملات اقتصادی بین آنها سهم زیادی در دور ماندن این کشاور ازمصائب و مشکلات اقتصادی که اتحادیه اروپا در اوایل دهه ۱۱۰۱ با آن دست و پنجه نرم می کرد، شد. اما با تحول برگزیت، این مزیت در رابطه با کشور همجوار آن، به یک تهدید و نقطه ضعف تبدیل شده است. 

علاوه بر مزیت پیوستگی اقتصادی با آمریکا و بریتانیا، ایرلند در طول دو  دهه گذشته به خاطر قانون سهل گیرانه  مالیات بر سود شرکت های خود و برقراری نرخ پائین مالیاتی  ۵ /۰۱درصد برای شارکت  ها که پایین تر از امریکا و سایر نقاط اروپاست توانسته است بسیاری از شرکت های بزرگ چند ملیتی از جمله اینتل، مایکروسافت، گوگل، فیس بوک و اََپل را ترغیب به تأسیس شعبه خود در ایرلند نماید. این مزیت موجی از سرمایه گذاری، اشتغال و درآمدهای ناشی از حضور شرکت ها را عاید ایرلند کرد و این کشور را قادر ساخت تا در شرایط نامساعد دوره ریاضت اقتصاادی از رشاد متعاادل باالای دودرصد برخوردار باشد. البته ایرلند به شدت زیر فشار امریکا و اتحادیه اروپایی؛ است تا نارخ مالیااتخود را افزایش دهد موضوعی که خط قرمز ایرلند به شمار می رود. کشورهای اروپایی تا کناون و درمناسبت های مختلف )از جمله در مذاکرات مربوط به برگزیت( از این کشور خواسته اند تاا سیاساتمالیاتی خود را تعدیل و با اتحادیه اروپا هماهنگ نماید. اما بنظر می رسد که این موضوع برای اقتصاد ایرلند حیاتی بوده و دولت ایرلند تا کنون از پذیرش آن و یا حتی مذاکراه در ایان خصاوا امتنااعورزیده است.

 

نکته دیگر، روی کار آمدن ترامپ و اتخاذ سیاستهای مبتنی تلاش بارای بازگردانادن سارمایه هاایشرکتهای چندملیتی آمریکایی است که اکثرا ایرلند را به عنوان مکان مناسب انتخاب کرده و فعالیت و سرمایه خود را درآنجا  مستقر کرده اند. تلاش ترامپ برای کاهش نرخ مالیات بار شارکتها و وضاععوارض بر کالاهای تولید شرکت های آمریکایی در خارج از کشور عمالا مای تواناد باعاه کااهشجذابیت ایرلند برای ادامه کار شرکتهای مذکور  و خروج از ایرلند شده که خود تهدیدی قابل ملاحظه ای بشمار می رود.